Al ple ordinari del 28 de març s’incloïen tres mocions que el nostre grup havia presentat per registre d’entrada en temps i forma, permetent a la resta de grups municipals el seu anàlisi i debat intern. Totes tres referides a qüestions que des del BLOC Compromís de Vinalesa considerem d’interès general: moció contra la brutalitat policial, moció per a les ajudes al transport públic dels joves i una declaració institucional de rebuig a l’acord d’associació entre la UE i el Marroc. Per via d’urgència també presentàrem una moció en suport al Manifest de Burjassot dels treballadors/es de la RTVV per un nou model de radiotelevisió pública.

Estem convençuts que parlar d’aquestes qüestions al plenari municipal, tot i que no es gestionen directament des de l’Ajuntament, tenen una repercussió directa sobre el veïnat de Vinalesa. Defensar els drets laboral dels treballadors/es, reclamar una radiotelevisió valenciana de qualitat, rebutjar les politiques que sotmeten al ja malmés sector agrari a la competència deslleial d’altres països o donar suport als joves estudiants que han donat una lliçó de ciutadania i de reivindicació cívica, no són qüestions menors o de les quals el plenari municipal no s’ha de pronunciar. Ben al contrari, els pobles per xicotets i invisibles que siguen no poden deixar de pronunciar-se per qüestions que ens afecten com a societat.

Moció en contra de la Brutalitat Policial. En aquest punt, el Partit Popular de Vinalesa negà el fet denunciat pel nostre grup i que patírem també joves del nostre poble a les mobilitzacions estudiantils del passat febrer. En aquestes manifestacions els estudiants demanàvem de forma pacífica i democràtica respectar el nostre dret a rebre una educació de qualitat, sense retallades. La resposta policial fou desproporcionada i brutal, pel que a la nostra demanàvem la destitució de la delegada del govern i que s’investigaren els excessos policials. Fou aprovada per majoria absoluta, amb el vot contrari del PP.

Moció de rebuig a l’acord UE – Marroc. El recentment acord signat entre la Unió Europea i el Marroc per a la liberalització total del comerç agrícola tindrà un sever impacte sobre el nostre camp, que ja pateix una profunda crisi estructural des de fa anys. La moció fou aprovada amb l’abstenció del PP que explicà que també presentaria una referida al mateix afer en el torn final.

Moció per a les ajudes al transport públic dels joves. Am aquesta moció mostràrem la problemàtica del transport públic per als joves que han vist desaparéixer l’abonament mensual del carnet jove als FGV (metro i tramvia) el que suposarà pagar un 40% més. Sense merèixer cap comentari del plenari, la moció fou aprovada per unanimitat.

Des del BLOC Compromís decidírem presentar per via d’urgència una moció de suport al Manifest de Burjassot, que inclou reivindicacions dels treballadors i treballadores de RTVV i la necessitat d’avançar cap a un nou model de radiotelevisió pública. La moció fou aprovada per la majoria del consistori i l’abstenció del PP.

El PSOE també va incloure a l’ordre del dia la seua moció de rebuig a la reforma laboral que l’actual govern espanyol ha aprovat per decret i allunyat del consens necessari. Ferran Pardo considerà la reforma com a continuista de les anteriors reformes laborals impulsades pel govern de Zapatero. Així i tot, considerà que aquesta reforma suposava un salt qualitatiu en contra dels drets de les treballadores i els treballadors, raó per la qual votà favorablement.

Al següent punt de l’orde del dia figurava la cessió de superfícies a favor d’Iberdrola al sector industrial de Vinalesa per a la construcció de les infraestructures necessàries per al trasllat de les línies elèctriques que creuen el polígon. El nostre grup, després d’estudiar els informes tècnics i el pla urbanístic del sector, decidírem aprovar la cessió per tal que es concloga el més prompte possible aquesta actuació urbanística per no perjudicar més si cap als propietaris dels terrenys. Aquest punt fou aprovat per unanimitat del plenari.

A la darrera part del plenari, el PSOE presentà dues mocions que recolzàrem: una per a l’establiment de mesures compensadores als agricultors que havien patit les intenses gelades de l’hivern passat i una altra similar a la qual anteriorment havia presentat el BLOC-Compromís en contra de la brutalitat policial a les manifestacions de la Primavera Valenciana.

El PP presentà una moció també referent a  gelades de l’hivern (que també recolzàrem), una de rebuig a l’acord UE-Marroc que aportava una visió únicament partidista motiu pel qual decidírem abstindre’s i una sorprenent moció per la igualtat entre homes i dones que no sabem si per hipocresia o per desconeixement entrava en total contradicció amb les polítiques que Partit Popular aplica allà on governa. A més, a l’exposició de motius, el portaveu del PP parlà més dels nivells d’atur durant el govern anterior que de propostes o de les causes reals d’aquestes desigualtats. Des del BLOC-Compromís de Vinalesa considerem incoherent que el mateix partit que aplica la reforma laboral que no resol sinó que promou els contractes temporals i l’encadenament d’estos, presente este tipus de mocions, sent les dones les que es veuen més afectades junt als joves per la temporalitat i la precarietat en el seu lloc de treball.

Dues mocions més es discutiren al tram final, també presentades pel PP, tot i que havien sigut enviades a tots els grups municipals per diversos veïns i veïnes de Vinalesa.

La primera proposava la paralització temporal de la Unitat d’Actuació Nº 12. Des del BLOC Compromís defensàrem que hauria de ser el mateix veïnat afectat qui prenguera una decisió al respecte per tal de no perjudicar els seus interessos. Finalment, la moció fou denegada amb la majoria simple del PSOE.

El PP també presentà la moció redactada per l’Associació de Veïns que reclamaven una revisió cadastral dels habitatges de Vinalesa. El regidor Ferran Pardo explicà a un plenari on s’havia generat una ambient poc agradable i gens propici al debat assossegat, que el BLOC-Compromís estava d’acord en què es podria demanar una revisió però alhora explicà el per què des del BLOC Compromís no s’havia presentat la moció i per tant per què s’abstindríem en la votació.

No estàvem d’acord en les diferències de valors assenyalades per la moció. El nostre regidor explicà que aquestes diferències entre els valors cadastrals corresponen no només als serveis prestats sinó també al preu de l’habitatge, a la superfície o a l’entorn dels mateixos. A més recordà que els serveis que ofereix l’Ajuntament són els mateixos per tot el veïnat. Alhora s’explicà que des del BLOC Compromís enteníem que en cas d’existir valors suposadament il·legals, el veïnat hauria de reclamar directament al cadastre per tal de resoldre el problema a curt termini.

Per acabar, el nostre regidor comentà que des del BLOC Compromís faríem les nostres propostes i aportacions referents a l’impost de l’IBI en el marc dels pressupostos.

La decisió final, però, fou aprovar la moció després que el mateix portaveu del PP reduira la moció deixant com únic punt de la mateixa que l’Ajuntament de Vinalesa sol·licitarà a la Direcció General del Cadastre una revisió dels valors cadastrals dels habitatges. La proposta fou aprovada per unanimitat.

Seguint en el plenari, el regidor Ferran Pardo va dirigir algunes qüestions a l’equip de govern socialista que el nostre col·lectiu considera importants. Férem esment al centre de salut, a l’escoleta municipal, als futurs pressupostos municipals, al pla d’estalvi energètic, a la Nau de la Fàbrica de la Seda, als abocadors d’escombreries, a les retransmissions via internet dels plenaris, i les novetats respecte a la línia 36 de la EMT. També incloguérem algunes qüestions que els veïns ens han fet arribar a través de la campanya “Vinalesa entre totxs”. En el torn de precs demanarem la publificació de la possibilitat d’ús dels eco-parcs de la comarca als distints mitjans de difusió municipals i per segona vegada que les actes dels plenaris comptaren amb una versió en valencià.