Un pla que no ens apanya

El passat 28 de març se celebrava la quarta sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Vinalesa, prèviament però s’havia convocat un ple extraordinari i d’urgència (convocat poques hores abans) per tal de debatre i votar un Pla d’Ajust Pressupostari que l’equip de govern havia posat a l’abast de la resta de grups de l’oposició en la mateixa escassa antelació.

Considerant una prioritat que els proveïdors cobren i tenint en compte que la política llançada des del govern central i concretada a Vinalesa amb el Pla d’Ajust de l’equip de govern, legitima en el primer cas i preveu en el segon uns plantejaments que no compartim, des del BLOC Compromís apostàrem per l’abstenció. D’esta manera, el Pla d’Ajust fou aprovat per majoria simple amb els vots del PSOE, després que el PP també optara per l’abstenció.

Amb el Reial Decret Llei 4/2012 l’Estat va a permetre un endeutament especial al que poden acollir-se tots els ajuntaments per poder pagar els deutes que tenen amb els proveïdors. L’endeutament és a 10 anys i com a condició, l’Estat exigeix a l’Ajuntament un Pla d’Ajust per garantir el pagament d’eixe deute i la relació de factures que han de ser pagades. L’Ajuntament de Vinalesa ha entregat factures per un valor d’1.030.012,87€ de l’Ajuntament i factures per un valor de 53.863,76€ del PASIV.

Pel que fa a la política llançada des del govern central, com ja explicàrem al ple, considerem una indecència política el fet que el Banc Central Europeu estiga deixant diners als bancs a l’1% i que els bancs els presten, amb el vist i plau del govern espanyol, al 5%. És a dir, l’Ajuntament de Vinalesa s’endeutarà més amb una mesura que tan sols afavoreix als bancs. A més, esta política suposa un atac a l’autonomia local per part del govern central ja que els Ajuntaments hauran de limitar-se a pagar durant anys l’endeutament i els interessos que comporta. Tampoc compartim que l’Ajuntament de Vinalesa s’haja d’endeutar amb els bancs a eixe preu, tenint en compte que el deute de la Generalitat Valenciana amb el poble podria arribar als 800.000€.

Pel que fa al Pla d’Ajust, pensem que de la mateixa manera que s’explica a la seua redacció, fer previsions a 10 anys vista és com- plicat per marcar els ingressos i les despeses que es puguen originar i fixar la manera en què es tornarà el deute. El pla limitarà la inversió i produirà un augment generalitzat dels preus públics de manera anual durant els propers 10 anys.