El passat dimarts 27 de novembre se celebrà una nova sessió extraordinària al saló de plenaris de l’Ajuntament.

Aprovades les actes de les sessions anteriors, es passà al punt referent a l’aprovació dels pressupostos del 2012. Des del BLOC Compromís, senyalàrem que els pressupostos s’haurien d’haver presentat abans i no ara que acaba l’any, moment en què haurien d’estar debatint-se els del 2013. A més, el fet que el pressupost es trobe en un estat avançat d’execució, impossibilita que la resta de grups fem les nostres propostes mitjançant esmenes. De fet, no tindria cap sentit haver-ne presentat ja que no es podrien haver aplicat, precisament per l’avançat estat d’execució del pressupost. Estes qüestions de forma, motivaren el nostre vot en contra de l’aprovació dels pressupostos del 2012, aprovats per majoria simple amb els vots del PSOE i l’abstenció del PP.

L’alcalde, per la seua banda, es va comprometre a presentar durant els primers mesos de l’any que ve els pressupostos de 2013.

El segon punt de l’ordre del dia, tractava la declaració de no disponibilitat de crèdits per supressió de la paga extraordinària del mes de desembre de 2012. És a dir, la supressió de paga extra de nadal de les treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Vinalesa.

Des del BLOC Compromís, votàrem en contra d’esta declaració per considerar-la una imposició del govern espanyol i per ser injusta amb les treballadores i els treballadors de l’Ajuntament. Tot sabent que la declaració seria aprovada per vindre imposada legalment per decret, deixàrem constància d’algunes qüestions importants per entendre el per què del nostre vot contrari. PSOE i PP, per la seua banda,  votaren a favor de la supressió de la paga.

– L’Ajuntament de Vinalesa no té la competència per solucionar una qüestió imposada per decret i per la llei de pressupostos de l’Estat.

– La supressió de la paga extra del mes de desembre aprovat per decret pel govern espanyol el 15 de juliol incomplix al nostre entendre la constitució espanyola. Tenint en compte que les normes no poden ser retroactives si són restrictives o no favorables, com és el cas, el període de l’1 de juny al 15 de juliol s’hauria de compensar, cosa que no es preveu al decret. (l’1 de juny, és la data en què comença el primer semestre per al càlcul de la paga extra).

– Els diners de la paga extra del mes de desembre s’immobilitza per aconseguir els objectius d’equilibri pressupostari i no poden destinar-se a altres partides del pressupost. En exercicis posteriors es faran aportacions a plans de pensions. No s’indica quan es retornaran eixos diners que són de les treballadores i els treballadors i queden subjectes a la llei orgànica 2/2012 d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

– La supressió de la paga extra del mes de desembre a nivell global no resoldrà cap problema, sinó que fins i tot pot agreujar la situació, fent caure el consum, reduint com fa el poder adquisitiu de les treballadores i els treballadors públics.