El 12 de març el BLOC Compromís de Vinalesa presentàrem una instància per registre d’entrada per demanar que la Secretaria de l’Ajuntament ens informe sobre l’abast que pot tindre en el nostre poble l’aplicació de la proposta d’Avantprojecte de Racionalitat i Sostenibilitat de l’Administració local que pretén imposar el PP des de Madrid.

Les diputacions assumiran les competències dels municipis de menys de 20.000 habitants que no puguen fer-ne front. Llevant les competències dels ajuntaments  en educació, sanitat i serveis socials, es preveu un estalvi de 7.129 milions d’euros en tres anys. Mentre que el cost ANUAL de les Diputacions és de 22.000 milions. Les diputacions són Institucions que no són pròximes a la ciutadania i que es trien de forma indirecta. S’allunya al ciutadà dels centres de decisió i disminuïx la participació i la democràcia directa.

Amb la inclusió dins de la llei de bases d’allò que diu la llei d’estabilitat pressupostària, es vol reproduir a nivell municipal la reforma de la Constitució espanyola pactada pel PP i el PSOE que prima pagar el deute abans que atendre serveis.

Sanitat i Educació passen a ser únicament de titularitat autonòmica: EPAs, Conservatoris, Escoletes Infantils, benestar social (dona, joventut, atenció al major, teleassistència, menjar a casa, etc…) poden desaparéixer si no les transferix Conselleria dotades pressupostàriament….

El tema dels sous, del nombre de regidors i alliberats és demagògia perquè suposa sols un 2% de l’estalvi. Eliminar mancomunitats i consorcis sols suposa un 1% de l’estalvi.

El 31% de reducció en la clarificació de competències és una retallada, perquè les Conselleries no dotaran ixes competències impròpies (i si les doten, no és tracta d’un estalvi).

En lloc d’aglutinar les competències en institucions allunyades de la ciutadania, sense proximitat ni mecanismes de control, la reforma hauria de possibilitar buscar l’eficiència en els serveis a través d’acords entre ajuntaments per a prestar serveis, ja que aixina no es perdria el contacte amb les persones.

Hi ha dos models alternatius, mentre nosaltres optem per rescatar persones, el PP ha optat per rescatar a les Diputacions. Mentre des de Compromís apostem pel municipalisme, la descentralització i l’autogovern, el PP aposta pel centralisme i les diputacions, allunyant les institucions i la prestació de serveis de la ciutadania.