El ple municipal diu sí a RTVV

Ahir se celebrà un ple extraordinari urgent per debatre el posicionament de l’Ajuntament davant l’anunci del Consell de tancar RTVV. La proposició d’alcaldia que rebutjava la decisió de tancar RTVV, exigia diàleg per garantir la continuïtat de l’ens i demanava responsabilitats polítiques i judicials, fou aprovada amb els vots del PSOE i el del BLOC Compromís. El PP s’abstingué sense debatre ni donar a conéixer la seua postura sobre l’assumpte.

Des del BLOC Compromís, a banda de votar favorablement la proposició d’alcaldia, llegírem una declaració centrada en  Ràdio Televisió Valenciana que buscava el màxim consens per mantindre la nostra ràdio i  televisió valencianes. Es este sentit, animàrem al PP de Vinalesa a pronunciar-se  encara que no votara a favor de la proposició d’alcaldia i que, en qualsevol cas, pressionara als seus diputats perquè el dia 27 de novembre no voten a favor del tancament de Ràdio Televisió Valenciana.

 

Declaració del BLOC Compromís de Vinalesa

La posada en marxa de la Ràdio Televisió Valenciana, les primeres ràdio i televisió públiques estrictament valencianes, l’any 1989, representà una oportunitat històrica per dotar-nos d’una ferramenta fonamental que fomentara la nostra llengua i la nostra cultura, que oferira un servei públic bàsic a la ciutadania i un mitjà informatiu plural i proper. Canal 9 i Ràdio 9 naixien amb esta voluntat legal i amb unes expectatives molt altes.

RTVV pretenia ser el mitjà de comunicació propi dels valencians. Un mitjà des d’on informar a la ciutadania de la seua realitat més propera, dels municipis, de les comarques i alhora de tot el món.

Un dels eixos centrals que donaven sentit a la creació d’una televisió pròpia, fou la projecció de la nostra llengua, cultura i tradicions, la difusió del nostre patrimoni natural, cultural, musical, gastronòmic, turístic, i alhora convertir-se en el motor de la indústria audiovisual valenciana.

Tindre una RTVV suposava un pas més en afermar l’autogovern i donar un suport directe a les nostres senyes d’identitat. En la llei de creació de 1984 s’avalava esta decisió d’avançar en la consolidació autonòmica i la plena consciència en la diferenciació com a poble.

La plataforma “Sí a RTVV, la nostra”, creada en 2012 per diverses persones i entitats del sector audiovisual valencià, va manifestar els principis que defensen una ràdio i televisió valenciana viable com a servei públic fonamental per a la defensa i l’ús de la nostra llengua, el coneixement de la realitat territorial i cultural valenciana i la cohesió social.

La gestió política de la nostra televisió no ha sigut encertada i les diferents direccions l’han conduïda a una fallida econòmica, d’audiència i de credibilitat. Molta gent va deixar de costat Canal 9 mantenint l’esperança que allò que s’havia pervertit es poguera revertir amb un nou model centrat en els objectius fundacionals de Ràdio Televisió Valenciana.

El 9 de febrer de 2013, amb un forat econòmic brutal i uns índexs d’audiència ínfims del 4%, el Consell va culminar un expedient de regulació d’ocupació que afectà a 1.183 treballadors. Un procés desautoritzat pels tribunals i que atempta fins i tot als seus drets fonamentals. Sentència que ara vol utilitzar el Consell com a element per a dur avant el tancament d’una entitat que, segons els professionals dels mitjans audiovisuals, és viable i que és considerada necessària per la majoria dels valencians.

Per estos motius, considerem necesari que el Consell rectifique la seua decisió i negocie per trobar una alternativa viable per al manteniment d’un ràdio televisió pública, propera i plural com a servei públic fonamental per a la defensa i l’ús del valencià i el coneixement de la nostra realitat territorial i cultural.

 

Arxivat en: Cultura i Educació, Nacional

Els comentaris estan tancats.