El passat 26 de desembre se celebrà l’última sessió ordinària de l’any. El primer punt que es va debatre fou la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI.

Modificació de l’ordenança reguladora de l’IBI

A mitjan mes de desembre de 2013, arribà la informació a l’Ajuntament que als municipis que s’havien acollit al procediment per reduir els valors cadastrals i que havien fet l’última revisió l’any 2007, els corresponia una reducció d’un 20% dels valors cadastrals.

Esta reducció amb la consegüent reducció de la base liquidable de l’IBI, faria que l’Ajuntament deixara de recaptar 91.000€. Per este motiu, l’equip de govern proposava portar al ple la modificació de l’ordenança reguladora. La proposta consistia a augmentar el gravamen, que és l’únic mecanisme que controla l’Ajuntament, del 0,63 al 0,69. D’esta manera, la reducció dels valors cadastrals no afectaria la recaptació.

Des del BLOC Compromís, proposàrem que es modificara l’acord i s’acordara pujar-lo sols fins al 0,68. La proposta que feia l’equip de govern suposava recaptar 6.400€ més que allò que s’haguera recaptat el 2014, en cas que no s’haguera fet cap reducció dels valors. En canvi, la nostra proposta implicava recaptar 9.800€ menys. Des del BLOC Compromís de Vinalesa ens oposàvem així a augmentar la recaptació i instàvem a l’equip de govern a assumir la reducció de 9.800€ en el pressupost de 2014.

La nostra proposta fou eixa i no una altra perquè reduir la recaptació entre 26.000€ (gravamen del 0,67) i 91.000€ (gravamen del 0,63) implicava canviar el pressupost actual, eliminar partides i, en conseqüència, eliminar serveis o repensar activitats que actualment presta l’Ajuntament. Des del BLOC Compromís, no ens oposem a què es puga debatre al voltant del model de festes, d’esports, de cultura, o dels serveis i de les activitats que ha de prestar o no l’Ajuntament, però per fer això, cal un debat seriós que a hores d’ara no s’està produint. Des del BLOC Compromís, com explicàrem a l’acte de balanç de legislatura que organitzàrem el passat 13 de desembre, no fugim d’eixe debat i la nostra intenció és debatre internament estes qüestions per conformar el projecte de poble que volem.

No obstant això, des del BLOC Compromís explicàrem en el ple que, en eixe moment, no presentaríem una alternativa que implicara una reducció important dels ingressos, motiu pel qual apostàvem per fer una proposta que suposara ajustar la despesa en algunes partides. La nostra proposta, finalment, fou aprovada amb els vots del PSOE i els vots en contra del PP. Com era d’esperar, el PP no aportà cap alternativa. Si l’Ajuntament no augmenta el gravamen, què proposa el PP? De quines partides trauran 91.000€? Quins serveis o quines activitats eliminaran? El PP no té respostes. Tampoc les té l’Associació de Veïns que demana reduir el gravamen al 0,40 però no explica d’on traurien els 345.000€ (ara més de 400.000€) que suposaria reduir-lo a eixa xifra. El debat no és seriós si no expliquen com afectaria això al pressupost.

Per acabar, sorprén la manera en què el PP i l’Associació de Veïns obvien la situació econòmica que patix l’Ajuntament com a conseqüència de l’impagament dels 800.000€ qui li deu la Generalitat a Vinalesa i el Pla d’Ajust que limita els marges del pressupost. Buscar tots els culpables a l’Ajuntament, no té sentit, quan qui no paga és la Generalitat i qui dicta les normes és el govern de l’Estat.

Adjudicació de l’obra de cobriment de la pista roja

El segon acord que es va prendre, fou l’adjudicació de l’obra per fer el cobriment de la pista roja i instal·lar un sistema de reg al camp de futbol. Els tres grups aprovaren la proposta de la mesa de contractació que atorgava l’adjudicació a l’empresa Pensol Obras SL que presentava les millors condicions i millores addicionals en la realització de l’obra.

Moció per la redacció d’un reglament de normalització língüística

El tercer punt del debat fou la moció, presentada pel nostre grup, per redactar un reglament de normalització lingüística. La moció fou aprovada per majoria absoluta amb el nostre vot i els vots del PSOE. El PP, per la seua banda, votà en contra sense argumentar la seua postura. Tot i que les propostes d’acord de la moció instaven a què es redactara un esborrany de reglament i es presentara en el pròxim ple com a punt dins de l’ordre del dia, des del PSOE ens tornaren la pilota demanant que fóra el BLOC Compromís qui presentara un esborrany perquè després poguera ser debatut. Des del PSOE no es mostraren contraris a la proposta, però deixaren constància que no consideren necessari que l’Ajuntament tinga un reglament de normalització lingüística.

Retirada de les plaques franquistes

Pel que fa al torn de precs i preguntes, en primer lloc, ens interessàrem per la retirada de les plaques franquistes. Se’ns contestà que sols havien contestat a la carta dirigida per l’Ajuntament, dos dels propietaris i que ambdós havien accedit a què la brigada municipal retirara les plaques de les façanes.

Quan tindrem un reglament de participació?

Un any després que s’aprovara la moció presentada pel BLOC Compromís per redactar un reglament de participació ciutadana i un any després que l’equip de govern diguera que anava a impulsar un Fòrum de Participació Ciutadana, preguntàrem quins avanços s’havien fet i si continuava vigent el compromís de redactar un reglament de participació. Des de l’equip de govern se’ns contestà que respecte al Fòrum, s’havia contactat amb informants clau i que la intenció era fer un programa de formació per a les persones interessades. Respecte al reglament de participació, ens contestaren que la redacció d’un reglament l’entenen com la culminació d’eixe procés de participació que estan impulsant.

El cremador de vora barranc

Preguntàrem també si s’havia fet alguna gestió per tancar el cremador que hi ha vora barranc. Se’ns contestà que en eixe lloc mai s’havien fet cremes autoritzades per l’Ajuntament, que s’havien retirat els residus i que ja s’havia instal·lat una placa.

Seguretat i venda ambulant

A més, preguntàrem si la policia local o l’Ajuntament fa algun control de vigilància de la venda ambulant, tenint en compte que cada vegada es veuen més venedors (timadors) ambulants, i l’augment de la sensació d’inseguretat que patixen les persones majors que viuen soles. Se’ns contestà que la policia si veu alguna persona venent coses per les cases els convida a anar-se’n. Tot i això, reconegueren que hi ha hagut casos en què els venedors han utilitzat la fotocòpia d’una instància de l’Ajuntament per dir que tenen el permís de l’Ajuntament. Per tant, el control és fixar-se bé i en cas de tindre algun dubte, cridar al policia.

Les fonts públiques no funcionen

Per últim, traslladàrem les queixes per l’estat en què es troben algunes fonts públiques del poble, com la del parc de la casa del Turró, la de la plaça Ausiàs March o la de la plaça del Molí.