En l’últim ple de l’any es va debatre la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI.

Per entendre per què es proposava modificar l’ordenança, cal tindre en compte els antecedents que la justifiquen. En primer lloc, cal recordar que en el ple del mes de març de 2012 s’aprovà per unanimitat demanar una revisió cadastral, com a conseqüència de la modificació d’una moció redactada per l’Associació de Veïns i presentada pel PP. La modificació va suposar retirar tota l’argumentació, deixant com a únic punt d’acord, sol·licitar la revisió cadastral, després que des del PSOE i des del BLOC Compromís de Vinalesa mostràrem el nostre rebuig a l’argumentació de la moció.

El 6 de novembre de 2012, s’acordà per unanimitat reduir el gravamen de l’IBI d’un 0,65 a un 0,63. Com explicàrem a l’InfoBLOC de gener de 2013, des del BLOC Compromís, votàrem a favor de la proposta per la situació econòmica que patixen algunes famílies del poble, però alhora criticàrem que no s’haguera presentat un informe econòmic que indicara com afectava esta mesura a la recaptació. En aquell ple, també aprofitàrem per explicar la nostra aposta per introduir la progressivitat en l’IBI. Este posicionament es va traduir en una esmena al pressupost de 2013 que va ser aprovada per unanimitat i que permetia crear una línia de subvencions per a les famílies amb menys recursos. Així, enguany les famílies més necessitades del poble han pogut accedir a ajudes de 100€ per fer front al pagament de l’IBI.

En el “Es fa saber…” d’octubre de 2012, s’informava que el Cadastre descartava fer una nova revisió dels valors dels immobles. No obstant això, s’explicava que es trobava en tramitació un projecte de llei que podria possibilitar un procediment d’actualització dels valors cadastrals. Posteriorment, l’Ajuntament es va acollir al procediment.

A mitjan mes de desembre de 2013, arribà la informació a l’Ajuntament que als municipis que s’havien acollit al procediment per reduir els valors cadastrals i que havien fet l’última revisió l’any 2007, els corresponia una reducció d’un 20% dels valors cadastrals.

Esta reducció amb la consegüent reducció de la base liquidable de l’IBI, faria que l’Ajuntament deixara de recaptar 91.000€. Per este motiu, l’equip de govern del PSOE proposava tornar a pujar el gravamen del 0,63 al 0,69 per tal que la rebaixa cadastral no afectara la recaptació municipal.

Des del BLOC Compromís, proposàrem que l’Ajuntament també fera un exercici d’estalvi i no compensara en la seua totalitat esta rebaixa cadastral amb un augment del gravamen. La proposta del PSOE suposava recaptar 6.400€ més que amb els valors cadastrals antics. Nosaltres proposàvem que s’augmentara el gravamen fins al 0,68 (una centèsima menys) i baixar la recaptació en 9.800€, que l’Ajuntament haurà d’assumir als pressupostos de 2014.

La nostra proposta fou eixa i no una altra perquè reduir la recaptació entre 26.000€ (gravamen del 0,67) i 91.000€ (gravamen del 0,63) implicava eliminar partides del pressupost, i en conseqüència, eliminar activitats o serveis. Des del BLOC Compromís som ben conscients que cal repensar molt l’ús que fem dels nostres diners, com fem les festes, l’esport, la cultura, l’educació, l’atenció als majors… però no estem disposats a perdre quotes de benestar social i d’autonomia local. Per això, el debat ha de ser seriós, global i amb les dades damunt la taula. El BLOC Compromís no renunciem a este debat, però amb uns principis bàsics tal i com explicàrem a l’acte de balanç de legislatura que organitzàrem el passat 13 de desembre.

Al plenari explicàrem que el BLOC Compromís no estem per les retallades, però sí que existix capacitat d’ajustar les despeses en algunes partides. La proposta fou aprovada finalment amb els vots del PSOE i els vots en contra del PP que no aportà cap alternativa. Si l’Ajuntament no augmenta el gravamen, què proposa el PP? De quines partides trauran 91.000€? Quins serveis o quines activitats eliminaran? El PP no té respostes. Tampoc les té l’Associació de Veïns que demana reduir el gravamen al 0,40 però no explica d’on traurien els 345.000€ (ara més de 400.000€) que suposaria reduir-lo a eixa xifra. El debat no és seriós si no expliquen com afectaria això al pressupost, com afectaria això als veïns de Vinalesa.

Per acabar, sorprén la manera en què el PP i l’Associació de Veïns obvien la situació econòmica que patix l’Ajuntament com a conseqüència de l’impagament dels 800.000€ qui li deu la Generalitat a Vinalesa i el Pla d’Ajust que limita els marges del pressupost. Buscar tots els culpables a l’Ajuntament, no té sentit, quan qui no paga és la Generalitat i qui dicta les normes és el govern de l’Estat.