Resum ple ordinari 27 de març. Si cal, fem soroll pel valencià.

El passat 27 de març se celebrà la sessió plenària ordinària del mes de març.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, es va debatre l’aprovació d’un reglament de normalització lingüística. El BLOC Compromís de Vinalesa, presentàrem en el ple de desembre una moció instant a la redacció d’este reglament i en el mes de febrer férem arribar la nostra proposta a l’Ajuntament.

El reglament se sustenta en dos pilars; l’Estatut d’Autonomia, que reconeix l’oficialitat del valencià i del castellà i el dret de cada persona a adreçar-se en qualsevol de les dues llengües davant de l’administració; i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que obliga a les administracions públiques a promoure el valencià dins del seu àmbit d’actuació.

En este sentit, es reconeix el valencià com la llengua pròpia de Vinalesa i es fixa el valencià com la llengua d’ús preferent de l’Ajuntament.

Després de la lectura del reglament per part del nostre regidor, el portaveu del PP intervingué per advertir que este tipus de propostes posen en perill el coneixement del castellà. Si heu llegit bé, el castellà està en perill en Vinalesa per l’aprovació d’un reglament de normalització lingüística. Un reglament com els que tenen des de fa anys molts ajuntaments valencians, com per exemple el de Museros i el de Meliana, pobles on governa el PP.

A més d’esta visió apocalíptica, el portaveu del PP es va permetre el luxe de negar la minorització del valencià, la falta de normalització i les situacions de discriminació que patim els valencianoparlants. Que no tinguem cap mitjà de comunicació públic en valencià, deu ser normal per al portaveu del PP. Clar els han tancat ells. Que 19.000 alumnes trien estudiar en valencià i no puguen, deu ser normal. Que un treballador públic t’obligue a parlar castellà perquè no te entiende, deu ser també un senyal de normalitat. Queda clar que les senyes d’identitat són un joguet electoralista per al PP perquè a l’hora de defensar-les, res de res.

El PSOE, per la seua banda, insistí en l’argument que exposaren en el ple de desembre: no cal aprovar un reglament perquè a Vinalesa l’Ajuntament ha fet una aposta per la normalització – sense fer soroll– des que entraren a governar fa 14 anys.

Des del BLOC Compromís, com ja explicàrem en la moció de desembre, reconeixem la faena que ha fet PSOE, però alhora explicàrem que creiem necessari reglamentar esta qüestió perquè no siga sols qüestió de voluntat de l’equip de govern, sinó fruit d’un acord plenari que dignifique la llengua pròpia de Vinalesa. Com explicàrem a l’infobloc del mes de gener, ha quedat demostrat que la voluntat no és suficient en alguns casos. Recordem que fins que ho demanàrem, les actes dels plens es redactaven únicament en castellà. A més, deixàrem clar que nosaltres si cal, fem soroll. No hem d’anar d’amagades per defensar la nostra llengua.

Finalment el reglament fou aprovat amb el nostre vot i els vots del PSOE. El PP, per la seua banda, votà en contra.

Seguidament s’aprovà per unanimitat acceptar la delegació per a contractar l’obra del PPOS per al bienni 2014-2015. Els diners d’esta subvenció provinent de la Diputació es destinaran al parc de vora barranc.

En el punt de precs i preguntes, el BLOC Compromís ens interessàrem per si hi havia alguna novetat respecte a la circumval·lació i el pas de vianants que s’havia demanat fer en el carrer doctor Mollà. L’alcalde informà que el diputat de carreteres no ha contestat quan ja fa quasi un any de la reunió que mantinguérem les tres forces polítiques amb ell per intentar trobar una solució a esta qüestió. També preguntàrem si havia arribat alguna informació respecte a la revisió del conveni amb l’EMT que teòricament s’hauria de revisar cada any. L’alcalde informà que no ha arribat res a l’Ajuntament. A més, traslladàrem la demanda d’alguns usuaris del pàdel per instal·lar un punt d’aigua i ombratge prop de les pistes i preguntàrem quins són els vàters públics del poliesportiu . Se’ns contestà que això depén dels recursos que disposen i que els vàters que s’utilitzen són els de la piscina. Per acabar demanàrem que es revisen els vídeos dels plens quan es pengen a youtube, per comprovar que conserven la imatge i no sols el so.

Arxivat en: Cultura i Educació, General

Els comentaris estan tancats.