En el ple de desembre 2012, Compromís per Vinalesa demanàrem que es retiraren les plaques franquistes de les façanes dels edificis del poble. L’alcalde ens preguntà quins eren els símbols que retiraríem i per això, el mes de setembre de 2013, li férem arribar un document amb la seua localització.

En el ple de setembre de 2013, preguntàrem què farien des de l’Ajuntament “ara que ja sabien” on estaven les plaques. Se’ns contestà que enviarien una carta als propietaris oferint-los que la brigada municipal les retirara. En el mes de desembre, sols s’havien retirat 2 de les 10 que localitzàrem en tot el poble. Sembla que hi ha gent a qui li costa decidir-se a l’hora de retirar un símbol franquista de la façana de sa casa. Estan els qui no sabien que això estava allí, altres que diuen, I això és tan important?, i fins i tot un que s’oferí a retirar-les ell mateix. Això sí, tots coincidien en què els de Compromís ens hem de dedicar a les coses “realment importants”.

Doncs resulta que 7 mesos després, el xic que s’oferí a llevar-les, no ha mogut un dit, el que no s’hi havia fixat mai en això no ha avisat a la brigada municipal, i el que deia que això no té importància no ha fet res. Igual és que als que parlen de tot els molesta que els de Compromís parlem de “les coses que no són importants”.
Ens agradaria vore la reacció d’algun alemany si en el seu poble hi haguera esvàstiques penjades en les façanes dels edificis. Ara, com ací tots som demòcrates de tota la vida a ningú li cau la cara de vergonya.