El passat 26 de juny se celebrà la sessió ordinària del mes de juny.

Pressupost 2014

El primer punt tractat fou l’aprovació del pressupost de 2014. Des de Compromís presentàrem una esmena per tal d’augmentar la partida destinada a les ajudes per pagar l’IBI, que fou creada l’any passat a proposta nostra amb un fons de 6.000€. Enguany l’equip de govern ha mantingut eixa partida però l’ha reduït a 4.000€ amb la justificació que l’any passat hi hagué poques sol·licituds i soles s’utilitzaren 1.500€. Des de Compromís comentàrem que enguany tenim ja unes bases aprovades per atorgar les ajudes i que això possibilitarà que es puga allargar el termini per presentar sol·licituds i, a banda d’això, cal tindre en compte que la rebaixa dels valors cadastrals farà que més persones puguen accedir a les ajudes. Finalment, s’acordà que en cas que s’utilitzen els 4.000€ de la partida, s’afegiran, mitjançant una modificació, 2.000€ més. El pressupost de 2014, fou aprovat per majoria absoluta amb els vots del PSOE i de Compromís. El PP votà en contra.

Augment de les taxes municipals
Els següents punts de l’ordre del dia, feien referència a l’augment de les taxes de la piscina, del gimnàs, de les instal·lacions esportives i de les activitats culturals. L’augment d’entre el 5 i el 10%, és una de les mesures contemplades en el pla d’ajust que aprovà l’Ajuntament de Vinalesa en 2012 per fer front al deute derivat del pla de pagament a proveïdors. Des de Compromís com ja férem l’any passat, votàrem a favor de l’augment perquè considerem que els preus públics en Vinalesa no són desmesurats i a banda d’això, la totalitat de serveis i activitats són deficitàries. Oposar-se a este augment hauria d’implicar necessàriament buscar recursos d’altres partides o reduir-ne l’oferta, cosa que ara per ara cap grup ha posat damunt de la taula. L’augment de les taxes s’aprovà per majoria simple amb el vot favorable de 4 regidors del PSOE (1 regidora abandonà el ple per motius de salut) 1 de Compromís i l’abstenció dels 5 regidors del PP.

Factures fora del pressupost
Els següents punts que es tractaren foren el reconeixement de les factures de 2013 i d’anys anteriors que estaven fora del pressupost de 2013, i la modificació de crèdits per fer front al pagament de les mateixes. En total 122.929,90€ en factures, de les quals la majoria corresponien al pagament del cànon de la Comunitat d’Usuaris del Carraixet i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Tot i que algunes factures corresponien a despeses sobrevingudes, en altres casos com en el cas de les festes, les despeses pensem que són previsibles d’un any a un altre. En este sentit, criticàrem que l’any passat es gastara més del pressupostat. Tot i això, una vegada feta la despesa, des de Compromís entenem que s’ha de pagar, no pot ser que per la mala gestió de l’Ajuntament un proveïdor es quede sense cobrar. Per eixe motiu, Compromís decidírem votar a favor tant del reconeixement de les factures com de la modificació de crèdits per fer el pagament. El PP, per la seua banda, s’abstingué en el reconeixement i votà en contra de la modificació de crèdits. Com que sols estaven presents 4 dels 5 regidors del PSOE, calgué el vot de qualitat de l’alcalde per aprovar la modificació de crèdits que feia possible el pagament als proveïdors. 

A continuació s’aprovaren per unanimitat el reglament de funcionament dels horts d’oci de Vinalesa i la renovació per als propers 4 anys del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vinalesa i la Societat Renaixement Musical. També s’aprovà l’elecció de la jutgessa de pau i del suplent amb els vots favorables del PSOE i de Compromís i l’abstenció del PP que criticà que no s’haguera fet bando de la convocatòria. 

Pròrroga de l’obra de la pista roja i del camp de futbol
També es debaté al ple l’aprovació d’una pròrroga del termini d’execució de l’obra de cobriment de la pista roja i la instal·lació d’un sistema de reg en el camp de futbol. L’empresa que hauria d’haver finalitzat l’obra el passat 25 de juny, demanava que s’allargara el termini fins a principis de setembre, al·legant que les condicions meteorològiques, concretament l’aire que havia fet alguns dies i la falta de determinats materials, havia impossibilitat que s’acabara l’obra a temps. L’arquitecte municipal avalava amb un informe estes adversitats, però fixava un termini d’un mes i mig per acabar les obres. Així, el 10 d’agost les obres haurien d’estar acabades. Des de Compromís explicàrem que els motius al·legats per l’empresa ens semblaven ridículs, tot i això votàrem a favor per l’aval de l’informe del tècnic municipal. Al remat, més enllà dels motius o les excuses que s’al·leguen, el més important és que l’obra acabe abans que comence el curs. De nou, el nostre vot favorable fou necessari per aprovar la pròrroga, que necessità el vot de qualitat de l’alcalde per tirar avant, després que el PP votara en contra.

Paralització de la UA12
Finalment, en el torn obert de paraules, des de Compromís preguntàrem a l’equip de govern quin era el motiu de la paralització de les obres de la Unitat d’Actuació 12 (darrere del carrer del barranc, del carrer Pelayo i del carrer Sant Honorat) i quan es reprendrien. L’alcalde informà que l’obra havia estat paralitzada perquè no s’havia fet l’estudi arqueològic corresponent, cosa que considerà una errada tècnica. L’alcalde també informà que des de l’Ajuntament s’havia demanat que continuaren les obres que no afectaren el subsòl però no ho havien autoritzat en el seu moment. Respecte a la duració de la paralització, comentà que la Direcció Territorial ja s’ha pronunciat i ha indicat que l’obra pot continuar i que soles falta l’autorització de la Direcció General perquè continuen les obres.