El passat 30 de juny se celebrà el ple organitzatiu de la nova corporació municipal.

En primer lloc s’informà de la constitució dels grups polítics municipals: Compromís, PSPV-PSOE, PP i VxV.

En el segon punt de l’ordre del dia s’incorporaren els dos regidors de VxV absents a l’inici de la sessió.  En este punt, s’informà del nomenament dels tinents d’alcalde i de les delegacions que assumiran els regidors i regidores del nou equip de govern format per Compromís i PSPV-PSOE.

Alba Cataluña (PSPV-PSOE) tindrà la primera tinença d’alcaldia i els nostres regidors a l’Ajuntament, Ferran Pardo Llopis i Víctor Martínez Puchol ocuparan la segona i la tercera tinença d’alcaldia respectivament.

Les delegacions que asumiran els regidors i les regidores del nou equip de govern seran les següents:

Julio Martínez Blat (PSPV-PSOE): Alcalde; Alba Cataluña Peydro (PSPV-PSOE): Joventut; Ferran Pardo Llopis (Compromís): Educació i Cultura; Víctor Martínez Puchol (Compromís): Sostenibilitat i Agricultura i Participació i Comunicació; Diego Perona Martínez (PSPV-PSOE): Esports; MªCarmen Rodrigo Lluch: Igualtat i Festes.

El 4t punt referent a la periodicitat dels plens  fou aprovada per majoria absoluta amb els vots de Compromís i el PSPV-PSOE i els vots en contra del PP i VxV. Els plens ordinaris se celebraran com fins ara, cada tres mesos i es convocaran plens extraordinaris en el cas que siga necessari.

El punt 5é referent al nomenament dels representants de l’Ajuntament en òrgans col·legiats (Mancomunitat, EMTRE, EMSHI, Xarxa de Municipis cap a la Sostenibilitat, Consell Escolar Municipal, etc) fou aprovat amb els vots de l’equip de govern, els vots en contra del PP i l’abstenció de VxV. La representació en estos organismes recaurà en regidors del nou govern municipals perquè considerem que amb el nou panorama polític obert tant a la comarca, l’àrea metropolitana, la Diputació i la Generalitat Valenciana, per fi prenen l’impuls necessari per tal d’acomplir les funcions que li corresponen. Tant des de Compromís com des del PSPV-PSOE ens hem compromés a mantindre la lleialtat i defendre els interessos de Vinalesa i la seua gent en estos espais, tal i com ens ha sigut manat per la majoria de veïns i veïnes.

El següent punt referent a les delegacions del ple en la junta de govern s’aprovà per majoria absoluta amb els vots contraris del PP i VxV. Compromís votàrem en contra d’estes delegacions fa quatre anys, però l’experiència de la passada legislatura ens ha fet canviar de parer ja que estes delegacions l’únic que han suposat és un retard en la gestió burocràtica d’alguns expedients. El nostre compromís amb un model de govern transparent i obert no significa que ha de ser un Ajuntament lent i massa burocratitzat. L’Alcalde Julio Martínez es comprometé a posar a disposició dels Grups Municipals tots els expedients en temps i forma a través de les Comissions Informatives.

Les retribucions a l’alcalde (748€/mes) i als regidors de l’equip de govern (424€/mes) es mantenen sense cap variació des de 2008. Esta proposta fou aprovada amb els vots de Compromís i del PSOE i els vots en contra del PP i VxV. Compromís fa quatre anys votàrem també a favor de mantindre estes retribucions tot i formar part de l’oposició

El PP, per la seua banda, demanà una reducció del 20% de les retribucions per a destinar-ho a finalitats socials.  Curiosament no renegà de les aportacions que fa l’Ajuntament al seu grup municipal (100 euros mensuals + 25€ mensuals per regidor = 175€). En la votació de les assignacions als grups polítics el PP s’abstingué.

VxV també votà en contra de les retribucions dels regidors i de l’alcalde, mentre que s’abstingué en la votació referent a les assignacions al seu grup polític. El portaveu de VxV, Javier Gascó Fabado, es referí al pacte de govern entre Compromís i el PSPV-PSOE com un “peatge” que havia de pagar el poble ja que ara, en lloc de 5 regidors a l’equip de govern, hi havia 6 i això incrementaria la despessa. Curiosament no caigué en el compte que també s’ha incrementat el nombre de grups polítics, en la legislatura passada n’eren 3 i en esta 4, cosa que també incrementa la despesa.

En Compromís ni caiguérem la passada legislatura, ni caurem ara en el joc dels que critiquen els sous dels regidors i de l’alcalde. En primer lloc perquè dignifiquen el treball i valoren la faena i el temps que dediquen els nostres representants a portar avant l’Ajuntament  i segon perquè les retribucions en Vinalesa no són gens elevades si ho comparem amb altres pobles de la comarca. I per suposat perquè la despesa no representa cap impediment per a seguir oferint ajudes i assessorament a les famílies amb menys recursos a través dels serveis socials de l’Ajuntament.