El passat 12 de setembre Compromís per Vinalesa assistírem a l’acte de presentació de la Declaració del Pont Sec en defensa del barranc del Carraixet, celebrat al terme de Montcada.

La Declaració del Pont Sec, signada pels representants de les assemblees de Compromís de la vora del barranc, inclou 5 reivindicacions per a preservar este espai natural. L’adequació dels marges del barranc com a via verda, la clausura immediata dels abocadors incontrolats, el manteniment dels camins i de les carreteres que voregen el barranc, la inclusió de l’espai en els circuits turístics i l’acció i la conscienciació veïnal per a defensar el barranc del Carraixet.

El Carraixet és un enclavament molt important pel que fa al patrimoni hidràulic, natural històric i paisatgístic. Podem trobar sequies, antigues trinxeres de la Guerra Civil, termes romanes, alqueries senyorials, jaciments arqueològics, zones humides amb poblacions de tortugues autòctones, aus de marjal, arbres monumentals i tot, en un entorn de privilegiat de camps de cultiu d’horta. Unes característiques que doten l’espai d’un gran potencial turístic si se senyalitzara correctament.

A més, el barranc és una ruta molt popular de ciclistes, atletes i senderistes, encara que en alguns punts resulta perillosa perque travessa carreteres i vies de tren, la seua adequació com a via verda eliminaria la seua perillositat, faria els passejos mes agradables i permetria tambe la connexió dels diferents municipis de les comarques de l’Horta Nord, el Camp de Turia i la ciutat de València

L’acte comptà amb una nombrosa representació institucional. La diputada a les Corts, Graciela Ferrer; la vicepresidenta de la Diputació de Valencia, MªJosep Amigó; el diputat Josep Bort, el Director General de Medi Ambient, Antoni Marzo i el diputat al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, que defensarà en el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat una esmena per a adequar els marges del Barranc com a via verda.