Quina valoració feu del primer any i mig del govern Compromís- PSPV?

Ferran: Fem una valoració positiva, el pacte amb el PSPV-PSOE ha possibilitat que hi haja un govern estable i de progrés. Mantenim l’aposta ferma pels serveis públics i per continuar millorant les condicions de vida de les persones que viuen en el nostre poble.

Víctor: L’ambient de col·laboració amb les regidores i els regidors de l’equip facilita molt la faena. No teníem experiència i ens hem adaptat ràpidament. No teníem una altra, tant Ferran com jo hem agafat regidories de gestió diària i la cosa funciona.

Quina diferència trobeu entre estar en l’oposició en la legislatura passada i ara al govern?

Víctor: Entre 2011 i 2015 va estar Ferran a soles i treballàrem en equip des del col·lectiu per tal que la nostra acció a l’oposició fóra propositiva i constructiva. Estem contents que moltes d’eixes propostes les desenvolupem ara des del govern. Estic pensant en la campanya de millora dels espais públics “Vinalesa entre tots” que ideàrem a Compromís per Vinalesa i que portà la implantació de l’aplicació mòbil “Línia Verda”. També la retransmissió dels plenaris per internet o les ajudes econòmiques a l’IBI. Hem mantingut el discurs.

Ferran: Quan estàvem a l’oposició el més important era traslladar propostes de millora al ple de l’Ajuntament, ara el més important és la gestió diària, garantir que els serveis i les activitats funcionen de manera correcta i fer efectives les nostres propostes. Érem conscients de les dificultats de portar avant l’Ajuntament però no enteníem que les propostes tardaren tant a fer-se efectives, ara veiem que el treball dels administratius i dels tècnics és costós i que la coordinació per a portar avant projectes és complicada i de vegades s’allarga per qüestions burocràtiques.

Com veieu el paper de l’oposició actual?

Ferran: No tenen un projecte de poble. O almenys no l’han explicat. Tenen paraules per a tot i per a tots, però a l’hora de concretar no diuen res. Si no estan d’acord amb els serveis i les activitats que es fan des de l’Ajuntament almenys podrien dir-ho públicament. A hores d’ara sembla que estan més centrats a criticar cada actuació de l’equip de govern que en presentar qualsevol alternativa.

Víctor: Veïns i PP comparteixen discurs i to. Són els de les retallades, però no diuen en què. Hi ha hagut plens on els crits i els insults han estat constants, no deixaven debatre. També han volgut traslladar la imatge que el govern municipal no els permet l’accés a la informació i en els plens han estat capaços de donar dades personals com l’adreça on viu un proveïdor. No controlen massa bé com gestionar tota la informació que tenen al seu abast. L’expedient de l’última reforma de la Nau de la Fàbrica l’han demanat més de cent vegades. És la seua obligació i estan en el seu dret, la qualitat democràtica al nostre poble necessita una bona oposició, però tant PP com Veïns substitueixen el treball rigorós pel soroll i les difamacions. Tant com si eres regidor de l’oposició com del govern, has de ser conscient que tens un nivell de responsabilitat en la convivència del poble.

Què destacaríeu del vostre treball a l’Ajuntament?

Víctor: Hem fet un gran esforç en l’àrea de comunicació. Hem rellançat la presència de l’Ajuntament a les xarxes socials. L’objectiu és fer ben visible que el nostre poble és actiu gràcies al treball de molta gent, no sols a l’Ajuntament. Tindre tota la informació en la butxaca amb un whatsapp o a la pantalla de l’ordinador requerix que tota l’estructura de l’Ajuntament (treballadors, tècnics i regidors) estiga implicada.

Ferran: Les millores en l’àrea d’educació han sigut importants. Des de l’inici de la legislatura hem augmentat el pressupost per al manteniment del Col·legi Públic, hem augmentat les hores d’atenció del gabinet psicopedagògic per als alumnes del centre i hem contractat una persona de la borsa municipal com a conserge. A més hem destinat una part de les subvencions de Diputació a la pintura de les aules i del pati i pròximament s’actuarà per a canviar la tanca perimetral. A banda d’això, l’Ajuntament, en coordinació amb la Generalitat i la Diputació, ha portat avant el Pla Xarxa Llibres que ha beneficiat a 298 alumnes de Vinalesa, tant de centres públics com concertats. També s’han augmentat lleugerament les ajudes per a l’escoleta municipal. És a dir, l’Ajuntament continua apostant de forma clara per l’educació al nostre poble.

I alguna autocrítica?

Ferran: Sí, de vegades som massa impacients. I això ens juga males passades. Un exemple clar és la qüestió de l’entrada de l’autobús al poble. En l’últim InfoCompromís informàvem en portada que l’autobús entraria fins a Gafaüt. Ens precipitàrem a l’hora de donar eixa informació. Setmanes més tard, ens comunicaven de manera oficial que la Generalitat i la Diputació assumirien el cost de servei de l’EMT però l’autobús no entraria dins del poble.

Víctor: Potser en l’àrea de participació ciutadana hem pecat un poc de conservadors. Teníem clar que per fomentar una participació potent i consolidada cal que la informació arribe a tothom. Conéixer la realitat, permetre que la ciutadania conega el seu entorn per tal que puga determinar com gestionar el seu poble és important. Hem fet alguns passos en matèria comunicativa com deia abans, però cal donar més, reforçar els mecanismes de participació ciutadana que tenim actualment i crear-ne de nous.

Quins projectes voleu impulsar en el que queda de legislatura?

Ferran: En l’àrea de Cultura el repte és donar-li contingut a l’Espai Cultural La Nau. El condicionament acústic permet la realització d’activitats ben diverses, siguen concerts, actuacions, presentacions o exposicions. En coordinació amb les associacions del poble, buscant subvencions i creant espais de col·laboració amb altres pobles, l’objectiu és bastir una programació de qualitat que potencie la nostra cultura.

Víctor: Tenim objectius ambiciosos que en moltes ocasions depenen del finançament d’institucions com la Diputació o la Generalitat i pel qual estem treballant intensament. En l’àmbit local podria parlar del Pacte de les Alcaldies per la Reducció d’Emissions de CO2, el rellançament de l’àrea de participació ciutadana o el trànsit cap a l’administració electrònica, un punt on l’Ajuntament de Vinalesa es troba en franc retard respecte a altres municipis de la comarca.

Com valoreu el canvi de govern a la Generalitat i la Diputació?

Ferran: El canvi de govern a la Generalitat ha suposat ja un canvi real de polítiques en favor de les persones tot i la falta d’un finançament i d’unes inversions justes per part de l’Estat. La fi del copagament farmacèutic per a pensionistes i persones amb diversitat funcional, el pagament del deute a les persones de la dependència, així com la recuperació de la sanitat universal, demostren la prioritat de l’eix social del govern del Botànic.

Víctor: Tots els dies es presenten nous programes i projectes engrescadors tant a la Diputació com a les distintes Conselleries. Si ens ho proposàrem i tinguérem temps, l’alcalde i els regidors i regidores de Vinalesa ens passaríem els dies assistint a presentacions, reunions de treball, jornades, conferències, etc. Els governs del canvi han suposat un vertader cop de timó al nostre País, i això que ens el deixaren com un solar. Pel que respecte al nostre poble, les inversions provinents d’estes institucions han augmentat gràcies al nou model distributiu on es primen factors objectius i mesurables, no com si eres del mateix partit del govern o amic de Rus o Fabra.