Seguretat enfront de la imprudència. El tall del pas del barranc en l’últim temporal de pluja.

Amb el darrer episodi de pluges, en el qual a Vinalesa hem recollit vora 150 mm del 17 al 23 de gener, s’han fet evidents dos coses. Primer que tot, cal resoldre el gual inundable de la carretera provincial CV-304 pel Carraixet que ens comunica amb Alfara-Montcada. La construcció del pont que creue el barranc és necessari, i és una demanda que ja traslladàrem a la Diputació de València (responsable de la carretera) i a la Generalitat Valenciana, en diverses ocasions des del govern de l’Ajuntament de Vinalesa, i que ara tornarem a notificar. El fet que siga el segon tall de carretera en poc més d’un mes, encara ha evidenciat més la necessitat d’un pont.

Però l’altra qüestió que ha deixat al descobert este episodi és la necessitat social de comptar amb millor i més informació de l’estat de la carretera CV304, i en general de totes les carreteres. Informació contrastada i tranquil·litzadora. A l’Ajuntament de Vinalesa hem rebut nombroses demandes d’informació en este sentit, la Policia Local ha atés moltes telefonades però el veïnat demandava informació continuada i ben visible a les xarxes socials. A l’Ajuntament hem estudiat la possibilitat, però oferir eixe servei quan és la Diputació la responsable del tall de la carretera i a vegades la nostra policia no disposa de la informació actualitzada i ben detallada, pot resultar poc recomanable per la confusió que pot provocar, més quan la carretera se senyalitza correctament cada vegada que es produeix el tall al trànsit. El més prudent ha estat remetre al telèfon de la Policia Local per a tindre informació a l’instant, o a la Diputació, el Centre de Gestió i Seguretat Viària (CEGESEV) o el telèfon 112 d’emergències.

I és la prudència el que ha d’imperar en tot el que fem en episodis extraordinaris com els que hem viscut. Hem vist cotxes arrossegats pel barranc del Carraixet tot i les senyalitzacions, i permetre’s el luxe com han fet des del partit polític Veïns x Vinalesa de dir que el trànsit pel barranc estava obert el diumenge 22 de gener a la vesprada és més que una irresponsabilitat, és una temeritat.

Llegida la notícia escrita al mur de facebook de Veïns per Vinalesa, des de Compromís ens afanyem a contrastar-ho amb la Policia Local i traslladant-nos in situ al mateix gual inundable de la CV-304. Sorprenentment comprovem que les tanques de la Diputació que impedien el pas continuaven al seu lloc tal com la Policia informava. De fet no va ser fins a les 6:44 h de la matinada del dilluns 23 de gener que ens arribava un SMS de la policia informant-nos de l’obertura del barranc. El no publicar esta informació als mitjans municipals respon al fet que les institucions responsables (Diputació i el CEGESEV) no ho havien fet a les seues xarxes socials i web. Arrogar-se eixa responsabilitat no sembla convenient, i més quan les institucions competents, amb els mitjans que disposen, no ho fan, i quan a més pots crear confusions als conductors amb resultats imprevisibles.

També sabem que s’han vist cotxes creuant el gual quan el volum d’aigua havia baixat tot i que les senyalitzacions de la Diputació ho impedien explícitament. Una conducta que produeix sota la responsabilitat dels conductors, i no de la Policia Local de Vinalesa, com també deixà entreveure Veïns x Vinalesa a les seues publicacions de facebook. Actituds totalment imprudents i irresponsables, tant dels conductors com dels qui les alimenten.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *