L’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, serà el candidat de Compromís al Parlament Europeu després d’haver rebut el suport majoritari en les primàries obertes organitzades per Compromís.

La participació en les primàries ha sigut del 62,2% de les 11.770 persones que formaven el cens, comptabilitzant-se un total de 7.321 vots per a triar al cap de llista. Amb el 99% dels vots escrutats (resta el vot presencial de dos taules en què ha hagut problemes tècnics) Sebastià ha obtés 3.962 vots, el que suposa el 54% dels sufragis. Enric Bataller s’ha situat en segona posició amb 1.096 vots, el 14,9%; el segueixen Isabel Martín amb 1.033 sufragis, el 14,1%; Julià Àlvaro amb 867 vots, el 11,8% i finalment Pedro Sánchez amb 384 vots, el 5,2%.

En la votació per a la resta de la llista s’ha utilitzat el sisitema de vot ponderat atorgant punts als candidats segons l’ordre en què els votants els han numerat en la papereta. Així la candidata que més suport ha rebut per a la resta de la llista ha sigut Mónica Álvaro amb 1716 punts, la segueixen Isabel Martín amb 1.618 punts i Julià Álvaro amb 1518 punts. A continuació es situen per ordre de puntuació Joana Pascual, Reis Gallego, Vicent X. Vila, Anna Climent, Albert Furió, Pedro Sànchez, Antonio V. García, Dolores Ripoll, Anna Perpinyà, Vicente Torres, Mª Luz Monllor, Carles Pineda, J. M. Aparicio i Pilar Calpena.

Segons el reglament de primàries per a les eleccions europees, ara s’han d’aplicar, en cas de ser necessaris, criteris de paritat i pluralitat per a la composició final de la llista que Compromís aportarà a la candidatura europea en què concurrirà en una ampla coalició amb altres formacions de l’Estat que estan aprovant la seua incorporació com Equo, la Chunta Aragonesista o la plataforma PARTICIPA (Ahora tu decides).

Des de Compromís valorem molt positivament este primer procés de primàries per a triar candidats i candidates, en què la ciutadania no només ha pogut triar el cap de llista sinó també a la resta de la candidatura, un procés d’elecció de candidats innovador i fonamental per obrir les formacions polítiques a la societat.