El passat 27 de juny se celebrà la tercera sessió ordinària de l’any.
La corporació municipal aprovà per unanimitat un document per demanar a la Generalitat els més de 800.000€ que li deu a l’Ajuntament de Vinalesa. És important recordar que l’Ajuntament s’ha hagut d’endeutar demanant un crèdit d’1 milió d’euros i aprovant un pla d’ajust a 10 anys. Les conseqüències d’este endeutament impropi ens afecta directament ja que som els veïns i les veïnes de Vinalesa les que hem de pagar per un deute que no hem generat. A més, té repercussions directes sobre l’autonomia local ja que limita tant l’acció de l’equip de govern com dels partits de l’oposició.
També s’aprovaren per majoria absoluta l’augment dels preus públics (piscina municipal, gimnàs, activitats les culturals i ús d’instal·lacions municipals). Un augment que com es comentà, és una de mesures que contempla el pla d’ajust de l’Ajuntament de Vinalesa que s’aprovà l’any passat.
Des del BLOC Compromís presentàrem dos mocions que foren aprovades per unanimitat. La primera demanava millorar l’accés a la informació a través de la pàgina web municipal avançant cap al conegut com el govern obert. L’objectiu és alliberar les dades públiques a la xarxa. Amb esta mesura es pretén facilitar tant l’accés a la informació com la seua comprensió. Entre d’altres, proposàrem que es creara a la pàgina web un espai específic per als pressupostos municipals i un altre reservat a les retribucions que reben els membres de la corporació.
La segona moció proposava dotar de més rellevància a la informació de caràcter institucional en el “Es fa saber…”. El butlletí d’informació municipal és la ferramenta de comunicació més directa perquè arriba a totes les cases de Vinalesa. Considerem que la inclusió dels acords municipals és important a nivell informatiu, ja que d’esta manera el veïnat podrà conéixer de manera objectiva els acords que es prenen al ple i el sentit del vot de les forces polítiques. En el mateix sentit, proposàrem que a les notícies derivades de lʼactivitat que es desenvolupa als plens municipals, sʼincloga la pluralitat dʼopinions expressades pels grups polítics als mateixos perquè la informació siga completa i no esbiaixada.
El PP, per la seua banda, també presentà dos mocions. La primera demanava que havent acabat les sessions ordinàries dels plens, es donara la paraula al públic perquè poguera preguntar als membres de la corporació. Des del BLOC Compromís considerem positiva la proposta del PP, tot i això, condicionàrem el nostre vot favorable al compromís de regular d’alguna manera la intervenció del públic. En este sentit, un reglament de participació ciutadana podria recollir-ho perfectament. Finalment, la moció fou aprovada per unanimitat amb el condicionant d’establir uns criteris per organitzar la intervenció del públic.
La segona moció feia referència a un pla conjunt d’ocupació entre la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, els ajuntaments i les empreses del poble. Des del BLOC Compromís s’abstinguérem ja que no s’explicava quins costos comportaria a l’Ajuntament adherir-se al pla d’ocupació i quina seria la seua efectivitat. La moció fou aprovada amb els vots del PP i els del PSOE que condicionà l’acord a conéixer amb major exactitud les condicions del pla.
Pel que fa al punt de precs i preguntes, des del BLOC Compromís preguntàrem si es coneixien les causes de la caiguda de l’arbre de la plaça del Castell i si es tenia previst revisar l’estat de la resta d’arbres grans del poble. Se’ns contestà que s’havia demanat un informe que encara havia arribat però que tot apuntava a que l’arbre estava podrit i que en qualsevol cas es revisarien la resta d’arbres de la plaça. També preguntàrem si s’havia previst alguna actuació per tapar els clots del camí de terra de la vora del barranc. Se’ns contestà que això no era competència de l’Ajuntament però se sol·licitaria una solució a la confederació hidrogràfica del Xúquer.
Pots consultar les mocions a l’apartat documents de la capçalera d’esta pàgina.