Compromís per Vinalesa presentà el passat 27 de setembre una moció per sumar-se a la campanya BDS que denuncia les violacions dels Drets Humans i del Dret Internacional per part de l’Estat d’Israel.

La moció basada en les resolucions de les Nacions Unides i en el Dret Internacional exposa les conseqüències de l’ocupació i la colonització de Palestina per part d’Israel, amb la construcció d’assentaments il·legals, l’expropiació de terres, el moviment forçat de població, la negació al retorn dels refugiats i la violació dels drets de la minoria àrab resident a l’Estat d’Israel.

I proposa una sèrie d’acords, entre ells: la declaració de Vinalesa com a espai de solidaritat i suport al dret de lliure determinació del poble palestí, la declaració d’Espai Lliure d’Apartheid Israelià i el suport al moviment BDS (Boicot Desinversions i Sancions). En conseqüència, l’Ajuntament de Vinalesa es compromet a no establir cap tipus de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb empreses, institucions o organitzacions que extrauen un benefici econòmic o polític de la violació dels drets dels palestins o que no reconeguen els drets fonamentals del poble palestí.

La moció fou aprovada per majoria absoluta amb els vots de Compromís i del PSPV-PSOE que conformen l’equip de govern. L’oposició, representada pel PP i Veïns per Vinalesa, s’abstingué. El PP al·legant que no era el lloc per a parlar d’eixes coses i que no havien entés res del contingut de la moció, VxV al·legant que no tenien una posició definida perquè la moció s’havia presentat per urgència i no havien tingut temps d’estudiar-la. Un posicionament totalment incoherent perquè minuts abans havien aprovat una moció presentada també per urgència. Ja ens explicaran els regidors del PP i de Veïns per Vinalesa per què no es posicionen i per què s’indignen davant de la lectura d’una moció que denuncia la violació dels Drets Humans i del Dret Internacional.

Què és el BDS?

L’any 2005 la societat civil palestina fa una crida unitària per iniciar una campanya d’aïllament internacional d’Israel inspirada en la lluita sud-africana contra el règim d’apartheid. Des d’aleshores, la campanya civil pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel s’ha anat estenen arreu del món i ha sumat múltiples suports, esdevenint un moviment d’abast internacional. S’estima que en 2015 l’Estat d’Israel ha perdut 31.000 milions de dòlars com a conseqüència de la campanya. Al País Valencià 9 municipis ja s’han adherit a la campanya així com nombroses associacions i organitzacions socials.