L’Ajuntament té la responsabilitat i l’obligació de mantindre en bones condicions els espais públics. Per això l’Ajuntament realitza inversions i destina recursos del pressupost municipal a este fi. I per això la brigada municipal realitza tasques de manteniment i de neteja diàries. 

Malgrat això, vegem que hi ha zones del poble que es troben massa a sovint brutes i que donen una imatge degradada del nostre poble. Alguns diran que la culpa és de l’Ajuntament, que no fa res, o dels treballadors que es rasquen la panxa i no treballen prou. Nosaltres pensem que eixes crítiques no s’ajusten a la realitat. Des de Compromís hem defensat sempre que cal invertir més i dotar de més personal l’àrea de manteniment per poder assumir la conservació òptima de tots els espais públics. Fàcil de dir però difícil de concretar degut a les restriccions que hi ha per contractar personal en els ajuntaments i als recursos limitats del pressupost municipal. Durant els útlims anys però, s’ha augmentat la partida de manteniment, cosa que demostra que efectivament calia reforçar pressupostàriament eixa àrea.

Dit açò, considerem que si bé l’Ajuntament té l’obligació de mantindre els espais públics, la responsabilitat ha de ser compartida, entre l’administració i entre les persones que vivim en este poble. Tots i totes nosaltres som responsables dels nostre actes com també del nostre entorn. 

Cal reforçar els mecanismes que ja tenim disponibles com la Línia verda per comunicar a l’Ajuntament els desperfectes que trobem a la via pública, cal denunciar les actituds incíviques i el vandalisme, i sobretot no acovardir-se,  perquè mantindre el poble net és una faena contínua que mai acaba. Cal crear consciència veïnal i deixar clar que les conductes incíviques ens afecten a tots i totes. Si volem viure en un poble tranquil, net i agradable ho hem de fer possible entre tots i totes. Per molts recursos que es destinen al manteniment i a la neteja, si no es crea una consciència adient de respecte pel que és de tots, no avançarem. 

Lʼacció de lʼAjuntament és imprescindible per mantindre el poble net però mai serà suficient. Allà on les comunitats són fortes i solidàries, conscients dels seus drets i de les seues obligacions i orgulloses del que són, les coses funcionen millor. Exigim, queixem-nos i exercim com a veïns i veïnes que som dʼeste poble.