Els grups polítics municipals de Vinalesa – Compromís, PSPV-PSOE i PP – han donat suport a una al·legació redactada per un grup de veïns que demana soterrar l’AVE al seu pas per Vinalesa i que l’Ajuntament de Vinalesa presentarà esta setmana davant el Ministeri de Transports. 

El passat 28 de desembre, un grup de veïns presentaren als portaveus dels grups polítics municipals una proposta d’al·legació per tal de minimitzar l’impacte del possible traçat de l’AVE per Vinalesa.

En l’al·legació els redactors alerten que les obres d’esta infraestructura tindrien el seu centre d’operacions al costat de la carretera CV304, prop de la gasolinera, on començaria a construir-se el túnel fins a València. Açò implicaria l’ocupació d’una gran extensió de terrenys – que calculen en almenys 20.000 m2 addicionals – i una afectació directa sobre la principal via d’accés a Vinalesa, amb un augment exponencial de trànsit de vehicles pesats per dins del nucli urbà que es podria allargar durant anys. 

De la mateixa manera, exposen l’efecte barrera que suposaria esta infraestructura, amb eixida a la superfíce a escassos metres del nucli urbà, amb un impacte directe sobre l’activitat agrària, els camins, les sendes, el paisatge i els sistemes de reg de l’horta de Vinalesa. En definitiva un conjunt d’efectes negatius sobre el territori, la mobilitat i el benestar que l’estudi informatiu del Ministeri no contempla. 

Per tal de minimitzar l’impacte del possible traçat per Vinalesa, els redactors proposen dues alternatives. Per una banda, la prolongació del tunel 1.900 metres, fins al terme municipal de Museros, i per una altra, incloure l’estudi d’una alternativa que vaja soterrada – paral·lela al Barranc del Carraixet – pels termes de València, Alfara i Vinalesa, que isca a la superfície després de passar la CV304. 

Podeu descarregar l’al·legació ací: http://vinalesa.compromis.net/files/2021/12/a·legacio-tracat-AVE-29-desembre.pdf